
Добро тяло се вае с качествена храна
За каквото и да става дума в рубриките “Фитнес”, “Здраве” и пр. неминуемо се стига до темата за храненето. И това е така, защото при фитнеса добре обмисленият и поддържан хранителен план е гаранция за три четвърти от успеха. Каквото и тренировки да правите, тялото няма да стане мускулесто, хармонично и стройно, ако не вкарвате в него достатъчно качествени храни. Резултатът ще бъде още по- плачевен, ако се тъпчете с мазнини, сладки и некачествени продукти.
Когато съставяте оптималната за вас диета, ще трябва да отделите на първо място внимание на протеина. Той е основната хранителна единица, от която тялото се нуждае с предимство. Два пъти по- важно е това правило, ако спортувате редовно. В този случай ще трябва да се увеличи задължително количеството на приемания протеин.
Източниците на протеин са много. Но в най- концентриран и качествен вид той се намира в продукти като пилешко бяло месо, риба без кожата, свинско и телешко контра и бонфиле, обезмаслена извара, нискомаслените кисели и пресни млека, яйца и високопроцентни протеинови концентрати на прах от суроватката, обработена при ниска температура и преминала през микрофилтрация.
При оптимално хранене от 4-5 пъти дневно задължително трябва да се включи един от изброените източници на протеини. Общото количество трябва да е съобразено с индивидуалното тегло на човека. Ако например тежите 80 кг, оптималните нужди на тялото са между 170-190 г протеин на ден. За да бъде усвоено количеството на протеина, той трябва да се разпредели на няколко хранения от по 30-50 г.
За да се ориентирате какво количество от основното вещество трябва да приемате от храните, имайки предвид, че приблизителното съдържание на протеина в месото, рибата и пилешкото е около 20% на 100 г, в яйцето- 7 г, в млякото е 3-4%, в изварата- 15-18%, а в протеиновите концентрати съдържанието достига до 85-93% на 100 г суров продукт.